Vertragingen maken het lastig om aan meloenenvolumes voor Paasacties te voldoen

Jacob Aktalan (MG Fruit): "Pitloze mini-watermeloen meer in trek, Cantaloupe raakt uit beeld"

Tholen - Met de aankomsten van meloenenboten is het momenteel dramatisch gesteld. Dat zegt Jacob Aktalan van MG Fruit. "Iedere keer zijn er weer vertragingen, soms wel van een week. Dat geldt voor de boten uit Costa Rica, Panama, maar ook vanuit Honduras. Juist in deze weken, waarin je aan de volumes voor de Paasacties hoopt te voldoen, is dat redelijk dramatisch. Veel aankomsten worden nu over het weekend heen getild. De continuïteit in de aankomsten mis je en als straks na de Pasen alles op een hoop komt, heb je wel heel goed weer nodig om alles op een goede manier te verkopen."

Voor watermeloenen is er nog altijd sprake van een goede marktsituatie. "De staart van het Braziliaanse seizoen tot nu is gewoon heel goed geweest", constateert de importeur. "Bij gele meloenen zien we daarentegen een dipje, er is voldoende aanvoer, maar minder vraag. Galia-meloenen komen hoofdzakelijk uit Honduras. Die kwaliteit is wisselvallig, maar voor de goede meloenen wordt nog wel geld gemaakt."

Een opvallende trend de laatste jaren is volgens Jacob dat de Cantaloupe-meloen steeds meer uit beeld raakt. "Costa Rica is vanouds de Cantaloupe-producent, maar je ziet die vraag de laatste jaren steeds meer verschuiven naar Charentais- en Galia-meloenen. Bij watermeloenen zie je steeds meer vraag naar de pitloze mini-watermeloenen, maar desondanks zie je dat de gewone watermeloenen goed opgenomen blijven worden. Voorheen gingen de kleine maten hoofdzakelijk naar Scandinavië, maar nu zie je met de pitloze variëteiten ook veel meer klandizie op bijvoorbeeld de binnenlandse markt."

Voor meer informatie:

Jacob Aktalan
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
Tel: 0180-745470
jacob@mgfruit.nl
www.mgfruit.nl

Back to news

Our core business consists many products

Discover more

Worldwide the best quality

We deliver only the best products of the world