Miguel Gonzalez, MG Fruit:

Tholen - Na gigantische aanvoer van meloenen uit Brazilië aan het eind van 2015, waren importeurs afgelopen maand een stuk voorzichtiger met de import. "Niet de volumes, maar de dramatisch lage prijzen waren daar de oorzaak van", vertelt Miguel Gonzalez van MG Fruit. "Inmiddels is de situatie compleet veranderd en is er schaarste op de meloenenmarkt. De komende weken zal het aanbod vanuit Midden-Amerika toenemen. In Costa Rica heeft het aanbod van veel exporteurs zich geconcentreerd en dat komt de markt zeker ten goede."

"Het Braziliaanse seizoen is nu echt aflopend en vorige week kwamen de eerste Cantaloupe- en Galia-meloenen uit Costa Rica op de markt. Panama was met de eerste watermeloenen medio januari al opvallend vroeg, want normaal arriveren die eind maart, na de aanvoer uit Costa Rica en Honduras. Doordat de prijzen in januari flink opliepen hebben een aantal importeurs hier op ingespeeld door vroeg met watermeloenen uit Panama op de markt te komen", vervolgt Miguel.

"Op dit moment begint de handel op gang te komen. Met name van gele meloenen zal er volgende week nog schaarste zijn, die prijzen liggen nu rond het mooie niveau van 11-12 euro. Ook de watermeloenen zijn met 80-85 cent per kilo goed aan de prijs. Uit Costa Rica komen niet veel Cantaloupe-meloenen, maar wel meer vanuit Honduras. De prijs voor Cantaloupe (6 kg) ligt tussen de 6,50 en 7,50 euro. Galia-meloenen tenslotte zijn er niet zo veel, maar de gemiddelde kwaliteit is ook niet zo best. Voor goede Galia's wordt 8-8,50 euro betaald, maar de goede hebben te lijden onder de mindere kwaliteit", vertelt de importeur.

Ananas

Ook de ananasprijzen zijn hoog. "In tegenstelling tot de meloenenconsumptie, die sterk afhankelijk is van de temperatuur, is de ananasconsumptie vrij constant. Door de slechte weersomstandigheden in Costa Rica, opgeteld met de invloed van de natural flowering van vorig jaar zijn de producties veel lager. In januari was er sprake van een ananastekort en nu ligt de prijs voor de goede maten rond de 11/12 euro, wat een fantastische prijs is voor ananas", vertelt Miguel.

"Ik verwacht dat er tot ongeveer week 12 geen grote ananasvolumes op de markt zijn, daarna zal de aanvoer wat toenemen, al verwacht ik geen gigantische aankomsten. Het voordeel is ook dat er rond de Paasperiode altijd veel fruit wordt geconsumeerd. Ik heb het gevoel dat de ananasprijzen de komende maanden heel gunstig zullen zijn", vervolgt Miguel. "Net als in de meloenen zijn er door de slechte prijszetting van de afgelopen jaren minder spelers op de Costa Ricaanse ananasmarkt en dat is voor de handel een goede zaak."

De overgebleven Costa Ricaanse telers hebben zich geprofessionaliseerd. Tot twee, drie jaar geleden zag je nog wel andere ananasproducenten op de markt uit bijvoorbeeld Ecuador en Panama, maar tegenwoordig is het alleen Costa Rica wat de klok slaat met ananas. Costa Rica heeft door haar continue hoge kwaliteit een positie in de markt veroverd, waar andere landen niet aan kunnen tippen. Klanten zijn dan ook bereid om één tot twee euro extra neer te leggen ten opzichte van bijvoorbeeld ananas uit Panama", besluit Miguel.

Voor meer informatie:

Miguel Gonzalez

MG Fruit

Donk 13

2991 LE Barendrecht

Tel: 0180-745470

Mob: 06-51267933

miguel@mgfruit.nl

www.mgfruit.nl

Back to news

Our core business consists many products

Discover more

Worldwide the best quality

We deliver only the best products of the world