Gaatje tussen Spaans en Braziliaans meloenenseizoen

Jacob Aktalan (MG Fruit): "Goede vraag watermeloenen"

Tholen - De tropische dagen zorgen voor een goede vraag naar meloenen. "De telefoon staat roodgloeiend. Watermeloenen zijn momenteel echt hot, al komt de vraag veelal van de supermarkten en vind ik de handel op de vrije markt nog wat tegenvallen", zegt Jacob Aktalan, verantwoordelijk voor de meloenenverkoop van MG Fruit. "Watermeloenen worden nu voor een prijs rond de 60 cent verkocht. Vorige week was dat nog 40 cent en daarvoor was het helemaal bedroevend laag. Het warme weer heeft de markt duidelijk een impuls gegeven."

"Vanwege het extreem warme weer in Spanje is dit seizoen eerder afgelopen. Ik verwacht volgende week de laatste watermeloenen uit Murcia. Daarna zullen we nog wel enkele weken aanvoer binnenkrijgen vanuit La Mancha. Maar de markt zal nog wel even goed blijven, want ook de Spaanse watermeloenenmarkt is met temperaturen rond de 40 graden erg goed", vervolgt Jacob. "Daarnaast is er een goede vraag naar Galia- en Cantaloupe-meloenen, maar die zijn erg beperkt beschikbaar. Daarbij is er voor deze rassen geen alternatief op de markt beschikbaar. Overigens is de kwaliteit hiervan ook aflopend. Voor Piel de Sapo en gele meloenen verloopt de afzet moeizamer, omdat daar nog teveel product van op de markt is."

"Wij krijgen volgende week vrijdag de eerste Braziliaanse Galia's en Cantaloupe binnen, later gevolgd door de gele meloenen en watermeloenen. Daarmee start Brazilië een weekje eerder dan gebruikelijk. Overigens heeft Brazilië jaarrond meloenenproductie en teelt men gedurende de regenperiode in zandigere gronden met een betere drainage. Men heeft immers ruimte genoeg voor de teelt en op het moment dat de exportvraag losbarst, is men klaar om te beginnen. Dit jaar zal er zeker in het begin een forse aanvoer zijn. Wij hebben dit seizoen weer mooie programma's afgesproken voor de Braziliaanse meloenen, wat toch één van onze paradepaardjes is."

Volgens de importeur zijn er nog de nodige onzekerheden over het Braziliaanse seizoen. "Vorig jaar was de markt heel slecht en daardoor zijn er een aantal spelers tussenuit gegaan, maar de binnenlandse markt ligt op z'n gat door de slechte economie, waardoor men zich vol op de export zal richten. De eerste weken zal de afzet wel gaan, maar daarna kan het twee kanten op. Hopelijk krijgen we geen herhaling van vorig jaar. Het weer zal een bepalende rol gaan spelen bij de afzet."

Voor meer informatie:

Jacob Aktalan
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
Tel: 0180-745470
jacob@mgfruit.nl
www.mgfruit.nl

Back to news

Our core business consists many products

Discover more

Worldwide the best quality

We deliver only the best products of the world